//Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland//

Hej! Här tänkte jag skriva lite om mina erfarenheter kring att flyga med bilbarnstol och barnvagn som handbagage.

Flyga med barnvagn som handbagage

Ja, det går och numera finns det ett par olika barnvagnar att välja på. Ha dock i åtanke att en del lanserar barnvagnen som att den ska gå som handbagage men i själva verket överstiger den de tillåtna måtten hos de flesta flygbolag. Vagnen du alltid kommer kunna ha med dig heter GB Pockit. Den kommer jag definitivt att vilja prova framöver. Jag har nu en Babyzen Yoyo som överstiger de tillåtna måtten med någon cm hos några flygbolag men jag har haft med vagnen som handbagage på flera resor och det har aldrig varit något problem.

Babyzen Yoyo väntar på att få boarda planet tillsammans med sin glade passagerare.

Babyzen Yoyo väntar på att få boarda planet tillsammans med sin glade passagerare.

Ofta vill incheckningspersonalen sätta en bagagetag på vagnen då de tror att jag kommer lämna in den vid gaten. Jag tar ingen diskussion utan låter de göra det. Jag fäller alltid ihop vagnen innan boarding och stoppar den i en rosa tygväska som jag låtit sy upp eller i vagnens egen påse som följer med vid köp. Det ser ut som jag har en vanlig väska och få anar att det är en vagn inuti. Vagnen lägger jag sedan på bagagehyllan, förutom vid en flygning när vi satt i mittengången och i den bagagehyllan fick den faktiskt inte plats. Hade den då vid fötterna vilket också gick bra.

Babyzen Yoyo på flyg vid fötterna.

Babyzen Yoyo på flyg vid fötterna, under sätet framför.

Fördelarna med att ha vagnen som handbagage är många. Du riskerar inte att få din vagn misshandlad vid bagagebandet, den riskerar inte att komma bort (hänt mig och det tog en vecka innan jag fick tillbaka vagnen, som uppenbarligen ville förlänga semestern på Aruba), du har alltid vagnen till hands för ett trött barn eller barn som vill springa iväg från dig. Om inte barnet behöver använda vagnen är den perfekt att ha handbagage i.

Yoyo i rulltrappa på flygplatsen precis efter landning.

Yoyo i rulltrappa på flygplatsen precis efter landning.

Yoyon går även mellan stolpen vid rulltrapporna på Arlanda vilket gör att du inte behöver ta hissen. Så fort vi kommit ur planet fäller jag upp vagnen och jag har fått en del förvånade blickar när jag slänger upp vagnen med en hand.

Flyga med bilbarnstol som handbagage

Det har jag gjort vid 2 tillfällen, båda med Norwegian. Första gången var till Teneriffa när Kevin var 8 månader. Eftersom barn under 2 år inte har rätt till eget säte på flyget (då man inte betalar för dem), valde jag att betala ett säte för honom. Därmed kunde han också sitta i sitt babyskydd på flygplanet vilket gjorde resan väldigt mycket lättare. Vid incheckningen blev jag ifrågasatt av personalen som menade att jag måste checka in den. Jag fick informera om Norwegians regler och efter att hon kontrollerat med en kollega fick jag ta med babyskyddet som handbagage.Babyskydd på flyg

Inte heller här riskerar du att få bilbarnstolen skadad i bagagehanteringen. Ännu viktigare med bilbarnstol än vagn då skador på en bilbarnstol inte alltid syns. Om en bilbarnstol varit med vid en krock och trots att synliga skador ej syns, rekommenderas man ju ändå slänga stolen.

Den andra gången valde vi att ta med en bilbarnstol för större barn. Efter lite efterforskning köpte jag en Britax Two Way. En billig, lätt och lätthanterlig stol. Anledningen till att jag ville ta med den var för att jag inte hittat en bakåtvänd bilbarnstol att köpa på Gran Canaria. I Spanien åker barn framlänges efter babyskyddet. I Sverige rekommenderas barn åka baklänges fram till 5-årsålder och det vill jag fortsätta med även i Spanien. Under hela vintern när vi bodde på Gran Canaria åkte Kevin i sitt babyskydd Brio Primo. Huvudsaken är att huvudet inte når över kanten och att barnet inte överskrider maxvikten. Att benen blev böjda fick han helt enkelt stå ut med då jag (och många andra) anser att det är säkrare att åka i babyskyddet än i en bilbarnstol framåtvänd.

Tanken denna gång var alltså att lämna kvar bilstolen på Gran Canaria och använda den kommande vistelser då vi hyr bil (kunde inte ens hyra en bakåtvänd bilbarnstol sist). Jag vet nu också med säkerhet att bilbarnstolen inte varit med i någon krock och riskerat blivit skadad.

Denna gång gick det helt problemfritt att ta med sig stolen och Kevin satt som en kung i den på planet. Väldigt skön att sova i också såg det ut som.

Kevin i bilbarnstol på flygplanet

Kevin i bilbarnstol på flygplanet

Kevin i bilbarnstol på flygplanet

Denna bilstol fäster man med flygplanets bälte genom 2 hål i stolens rygg. Bältet dras igenom där och barnet spänns sedan fast i bilstolens bälte. Av säkerhetsskäl ska stolen vara vid en fönsterplats.

Trots att vi hade förbeställt transport med bilstol för barn 1-3 år var den bilbarnstolen inte säker. Den var framåtvänd men värre var att taxichauffören hade monterat den helt fel. Jag valde då att använda bilstolen jag hade med mig även om det nu fick bli framåtvänd.

Om du åker charter och inte vill ta med egen bilbarnstol eller har ett barn under 2 år utan eget säte, rekommenderar jag att beställa charterbolagets taxitransfer istället för busstransfern. Till exempel Fritidsresor har denna service och den kostar inte mycket mer än transferbussen. En stor fördel är att taxibilar i Spanien har skyldighet att ha med sig babyskydd och bilkudde (enligt vad taxichaufförer sagt till mig) medan bussen inte alltid har bälten och du har heller ingen rätt att kräva ett eget säte för ditt barn om det är under 2 år och bussen är full.

De gånger jag har haft med mig babyskyddet har jag valt att ha mitt eget när jag åkt taxi. Det finns många barnvagnar på marknaden där det går att klicka fast babyskyddet på vagnens chassi. På den nyare modellen av Babyzen Yoyo kan man klicka på babyskyddet men då den inte fanns när jag reste med babyskyddet och Yoyon, löste jag det på detta sätt.

Babyskydd i barnvagn

Babyskydd i barnvagn

Kevin både satt bra och kunde sova. Denna lösning skulle inte få godkänt säkerhetsmässigt men på ett större barn som  man har under uppsikt (Kevin var vid tillfället 2 år) fungerade det riktigt bra. Babyskyddet hade jag spänt fast på mitt eget lilla sätt med hjälp av vagnens sele. Om man ska vara borta en hel dag kanske man inte vill att ett litet barn ska sitta/sova i babyskyddet hela dagen. På en resa när Kevin var 8 månader valde jag att ta med min Brio Go barnvagn med sittdel och där fick babyskyddet (Brio Primo) plats i vagnens varukorg.

Lösningar och smarta tillbehör för att underlätta resande med barn utvecklas hela tiden vilket är bra. Numera finns till exempel ett babyskydd som också är en vagn. Hoppas att mina erfarenheter ändå kan glädja någon. ☺️

Å om du har möjlighet, res! Det är lite mer att tänka på när man reser med barn men det är det värt.

Kramiz!